http://www.varden.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060615/ORDETFRITT/106150094/-1/SPORT

"Krigshelt i utakt" et viktig bidrag

 I dokumentarfilmen; "Krigshelt i utakt", som ble sendt på NRK mandag 5. juni fikk vi et etterlengtet og viktig bidrag til et endelig og usminket bilde av Norge før, under og etter okkupasjonen.
Jeg lot meg imponere av historiker og dokumentarfilmmaker Ingrid Hagen og filmregissør Jon Jerstad.
Programmet var godt strukturert med diverse innslag, av Svein Blindheim selv, men også av historiker og forfatter Lars Erik Vaale og flere andre med faglig tyngde. Det er gledelig å se at nesten to generasjoners fortielseskultur og intoleranse ikke har blendet, særlig våre yngre historikere.
Enkelte vil kanskje reagere med sinne og skuffelse. Dette harmonerer jo ikke med det virkelighetsbildet de aller fleste har av Norges bidrag under annen verdenskrig.
At den store seierherren var en mann som overgikk selv Adolf Hitler, i grusomheter, Josef Stalin, klinger vel heller ikke i våre ører. Når man så tar med at det var svært få som virkelig forsøkte å gjøre en forskjell i vårt land under okkupasjonen og at det store flertall var helt passiv, er heller ikke det i samsvar med hva man så gjerne ville tro. Merkelig nok er det nettopp i denne kategorien; "den store passive massen" man finner de mest dømmende blant oss. Det er nærliggende å trekke den slutning at der er et psykologisk fenomen i form av dårlig samvittighet på grunn av manglende handling da det virkelig gjaldt bak dømmesyken.
England og regjeringen Nygaardsvold var de som bar ansvaret for at vi i det hele tatt kom med i denne krigen. Både disse herrer og den nye regjeringen Gerhardsen ville utvilsomt hatt et stort problem om de ikke hadde hatt Quisling og NS å velte all skyld over på da "oppgjørets time" kom. Det var jo så mye enklere å tone ned ropene om Riksrett for de egentlig ansvarlige når man passet på at folkets oppmerksomhet gikk i en helt annen retning.
Men disse unge historikere har tydelig ikke vert opptatt av heltedyrkelse og ensrettethet, men heller å få frem sannheten om Norge under okkupasjonen.
Og det er det vi trenger; et riktig bilde av historien. Så får vi heller tåle at vår nasjonale stolthet får noen riper i lakken.

Ståle S. Skjæveland

TidPublisert: 15.06.2006 06:00